Diversiteit in aseksualiteit

Er zijn verschillende vormen van aseksualiteit. We onderscheiden de volgende types:

  • De eerste groep noemen we aseksuelen. Zij ervaren al dan niet een seksuele drift, maar voelen zich op seksueel vlak niet aangetrokken tot anderen. Zij kunnen wel behoefte hebben tot knuffelen, maar delen hun seksuele behoefte niet met hun partner als zij een seksuele drift voelen. Zij kunnen overgaan tot masturbatie. Deze mensen zijn tevreden met vriendschappelijke relaties zonder seks.
  • De tweede groep noemen we demiseksueel. Zij kunnen zich seksueel aangetrokken voelen tot anderen als zij een heel sterke band met iemand hebben.
  • De resterende groep noemen we ‘grijze’ aseksuelen of grijsseksuelen omdat zij niet 100% aseksueel zijn. Zij bevinden zich in het grijze gebied. Deze groep ervaart meestal geen seksuele aantrekkingskracht maar soms duikt deze wel op.

Zelfs al voelen personen in het aseksuele spectrum weinig tot geen seksuele aantrekkingskracht tot de ander, toch zijn velen op zoek naar een relatie. Dat kan ofwel een romantische relatie zijn ofwel een aromantische relatie.

Als we het hebben over romantische geaardheid, dan spreken we over je voorkeur met betrekking tot niet-seksuele gevoelens, dus bijvoorbeeld op wie je verliefd kan worden. Voor de meeste mensen komt de romantische geaardheid overeen met de seksuele geaardheid, maar dit is niet bij iedereen zo.

Diversiteit in romantische aantrekkingskracht

Als we spreken over aseksuelen die op zoek zijn naar een romantische relatie, dan kunnen zij zich identificeren als volgt:

  • Heteroromantisch: zij voelen zich aangetrokken het andere geslacht.
  • Homoromantisch: zij voelen zich aangetrokken tot hetzelfde geslacht,

  • Biromantisch: zij kunnen zich aangetrokken voelen tot zowel een man als een vrouw.

  • Panromantisch: zij kunnen een romantische aantrekkingskracht ondervinden met alle personen, ongeacht het geslacht en ongeacht de genderidentiteit.

Nog andere vormen van romantische aantrekkingskracht:

  • Polyromantisch: dit zijn personen die zich romantisch aangetrokken kunnen voelen tot meerdere personen, ongeacht het geslacht.

  • Demiromantisch: deze personen voelen zich op romantisch vlak aangetrokken enkel als er een heel diepe nauwe band met de ander bestaat.

  • Grijsromantisch: deze personen voelen zich zelden of in uitzonderlijke omstandigheden romantisch aangetrokken.

Termen die romantische aantrekkingskracht beschrijven maar eerder worden gebruikt door non-binaire personen:

  • Androromantisch: een persoon die androromantisch is, voelt zich romantisch aangetrokken tot mannen en/of mannelijkheid. Gender maakt hierbij niet uit.

  • Gynoromantisch: een persoon die gynoromantisch is, voelt zich romantisch aangetrokken tot vrouwen en/of vrouwelijkheid.

  • Transromantisch: deze groep voelt zich romantisch aangetrokken tot anderen die van geslacht zijn veranderd. Deze term wordt algemeen gebruikt in de transgender gemeenschap. Hier betekent de term dat een transgender persoon exclusief romantische aantrekkingskracht voelt tot een ander transgender persoon.

Andere definities die romantische aantrekkingskracht beschrijven maar minder bekend zijn:

  • Skolioromantisch: een persoon die skolioromantisch is, voelt zich romantisch aangetrokken tot non-binaire personen.

  • Sapioromantisch: sapioromantische personen voelen zich romantisch aangetrokken tot intelligente personen.

  • Frayromantisch: personen die initieel een romantische aantrekkingskracht voelen tot een ander, maar waarbij de aantrekkingskracht steeds minder wordt naarmate de band met deze persoon sterker wordt.

Het aromantisch spectrum

Niet alle aseksuelen voelen een romantische aantrekkelijkheid en bevinden zich in het aromantische spectrum. Aromantisme is een vorm van romantische oriƫntatie. Een term binnen het aromantisme:

  • Cupioromantisch: een cupioromantisch persoon voelt geen romantische aantrekkingskracht, maar wil toch een romantische relatie.

Bronnen:

  • https://www.asexuality.org/en/topic/77935-use-of-the-term-transromantic/
  • https://aminoapps.com/c/lgbt-1/page/item/androromantic/o3k5_RXmCoI7gX8dJv0YJM4ENW4mNY7wLlb
  • https://www.asexuality.org/en/topic/76092-romantic-and-aromantic-lexicon-and-faq/
  • https://aminoapps.com/c/lgbt-1/page/item/sapioromantic-sexual/KWJp_8XDSKI0a1Wn26jdjdKx1NakbEVgnDj
  • https://lgbta.wikia.org/wiki/Cupioromantic
  • https://www.asexuality.org/en/topic/123308-fraysexuality/

Reacties

  1. Hallo,

    Dank jullie voor deze site en de gelegenheid voor niet-aseksuelen om te leren over aseksualiteit. Het onderwerp aseksualiteit wordt weinig (serieus) besproken en is redelijk taboe wat betreft het bekendmaken van geaardheid (in de zin van “hallo, ik ben aseksueel en hoe gaat het met jou?”. Jullie zijn geen google natuurlijk en derhalve zal ik zelf mijn weg proberen te vinden naar mijn vele vragen, echter zag ik zojuist iets, waar ik jullie wel specifiek naar kan vragen:) In de diverse vormen van identificatie bij aseksuelen die op zoek zijn naar een romantische relatie, staat als laatste ’transromantisch’. Deze term valt mijns inziens compleet uit de toon. Alle andere termen hebben betrekking op geslacht en genderidentiteit, maar indien je louter of voornamelijk aangetrokken bent tot personen die van geslacht zijn veranderd (dus maakt niet uit FTM/MTF/Pre-op?), dan is dit toch een vorm van objectivering van een persoon? Ik wil hiermee zeggen dat een transromanticus niet valt voor een persoon maar voor een operatie, een techniciteit ahw? Misschien ontbreekt er enige informatie, een woord, iets anders dat deze groepsnaam kan verklaren? Alvast bedankt! Ed

  2. Dag Edgar,
    de term staat hier beschreven: Bron: https://www.asexuality.org/en/topic/77935-use-of-the-term-transromantic/
    Er bestaat inderdaad wel enige discussie rond deze definitie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.